About Me

My photo
Skudai, Johor Bharu, Johor, Malaysia
address me as "Iz". 25. student life has ended 2 years ago. working. NPI engineer. Qualified HERBALIFE distributor. -Prepares for the worst yet hopes for the best-

Saturday, June 19, 2010

KEK PISANG

ok...hari ni Iz nak post pasal kek pisang..
one of my fevret..

dua hari lepas (khamis) Iz buat kek pisang..
khas utk someone special tau... =))

Iz tak bagi lagi besday present utk dia..
so Iz decide nak bagi kek pisang je..
apa la kau ni Iz...xromantik langsung...bagi kek pisang je?
hehe...
bese la tengah jadi penganggur ni..
tengah kontang..
nak kek yang meriah ada ropol2 tu tunggu Iz dapat kerja dulu k? =pp

Iz dapat resepi ni drpd blog kawan baik Iz masa kat skolah menengah dulu...
nama dia Raihana...
dia buat kek gak n amik tempahan tapi kena tunggu dia balik Msia dulu cz dia study kt Moscow
kalau nak tengok kek2 lain pun ade
boleh klik kat link bawah ni ye:


(Rai..aku da promote ko ni...komisyen lebih sikit ok?hehehe)
ni resepi dia...
try k?senang je.. happy trying...=))



BAHAN2:
  • 4 biji pisang(boleh guna apa2 jenis pisang)
  • 1 1/2 cawan mentega/marjerin
  • 1 1/2 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 4 sudu teh fresh cream(leh ganti ngan yogurt biase)
  • 2 sudu teh lemon juice
  • 2 cawan wheat flour
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh serbuk penaiK

Iz pakai cawan mcm ni je utk sukat
Ni pisang apa ye? hehe...
kantoi xtau nama pisang apa...=p
 Ni plak adunan yang da bersiap sedia utk dimasukkan ke dlm oven~
 Kek pisang saya sedang kembang... :)
 ok..da siap..ni la kek pisangnya..
sori la Iz xsempat nak snap pic banyak2 hr2
 
Cara2 nak buat plak:
  1. Pukul butter dengan gula smpai kembang
  2. Bila da kembang masukkan telur satu demi satu tau (jangan masukkan semua sekali)
  3. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi
  4. Masukkan pisang yang telah dilenyek + esen vanila ke dalam adunan.
  5. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.Kacau sehingga sebati.
  6. Masukkan ke dalam loyang (sapu loyang dengan marjerin dulu tau supaya kek tak lekat kat loyang bila masak). Bakar pada suhu 160 degree selama 45-55 minit
  7. Kalau nak tau kek da masak atau x, cucuk kek dengan lidi. Kalau kek tak melekat dekat lidi maknanya kek da masak!! =))

SELAMAT MENCUBA OK?? =))

5 comments:

  1. lapa lak aku..
    iz pos aku sket..ehe~

    ReplyDelete
  2. besh nye kek pisang..Awww..copy n paste recipe on the spot..harharhar

    ReplyDelete
  3. lala:meh mai JB...ehe
    ryuka:buat tau..i know u like cookg..hehe
    nnt da try post k? =))

    ReplyDelete
  4. yang.. aku baru baca post nie.. nanti aku banje hang roti gardenig yang 40sen tu ek iz... leh kan.. ala leh la.. weyh..sedap tak jadi nya? segan aku kang...terima kasih mempercayai resepi aku yg ntah pape tu..kih2.. nampak macam sedap je ko wat nie.. naik gebus gebas.... nak sket iz.. ko wat aku terliur plak r..

    ReplyDelete
  5. kt msia ni tade lg roti nme gardenig anje..
    hehe...aku bosan2 hr2 aku bukk blog ko tgk ad kek psang..
    aku da lme da cr resepi ni..
    nk try takot tk jd plk sbb resepi yg aku tgk mb tak kitchen tested lg..
    hehe..
    aku ad wat kek zebra smlm...
    t aku post spesel tok ko rai... =)))

    ReplyDelete